Nuo 2024-01-01 maitiname ne mažiau kaip 60 proc. pagal kokybės sistemas pagamintų produktų iš visų šių grupių: mėsos ir jos produktų; pieno ir jo produktų; kiaušinių; grūdų produktų; duonos bei pyrago gaminių grupė; aliejaus ir riebalų; vaisių ir jų produktų (išskyrus remiamus pagal programą); daržovių ir jų produktų (išskyrus remiamus pagal programą); uogų ir jų produktų; kitų maisto produktų.

Ekologišku maitinimu siekiame teikti sveikesnį, ekologiškesnį ir maistingesnį maistą vaikams. 

Eko produktų vaikams skiriama ne  mažiau kaip 60 proc. Eko maitinimas vaikams mokykloje yra svarbus ir atsakingas procesas, kuris  planuojamas, atsižvelgiant į vaikų sveikatą ir aplinkos tvarumą.  Jau eilę metų darželyje vaikai skatinami valgyti šviežius ir sezoninius vaisius, daržoves, vartoti mažiau cukraus, druskos, riebalų, gerti daug vandens.

          Tai įpareigoja  rinktis maisto produktus, kurie yra gaminti ir parduodami tausojant aplinką, pavyzdžiui, pasirenkant NKP ir ekologiškus, vietinius arba iš tvariai ūkininkaujančių ūkių gautus produktus, Pratiname vaikus valgyti tiek, kiek nori, ir vengti maisto švaistymo.

           Iki dabartinio valgiaraščio ir maitinimosi kultūros buvo nueitas netrumpas kūrybiškumo ir ragavimo kelias. Daugelis vaikų pirmiausiai „valgo akimis“, todėl patiekalai turėjo būti ne tik ekologiški, bet ir skanūs, patrauklūs. Patys vaikai siūlė, kokius patiekalus gaminti, kokių atsisakyti.

        

Patys išmoko serviruoti stalus ir kasdien aktyviai dalyvauja šiame procese.  Patys vyresnieji ugdytiniai švediško stalo principu, apsitarnauja ir moko jaunesnius, tą daryti.

Dalyvaujame įvairiuose projektuose. Pavasarį sėjame, vasarą auginame, o rudenį valgome-darželio darže pačių užaugintas daržoves. Jau pernai skynėme  darže-sode užaugintus obuolius, šiais metais skinsime ir kriaušes. Ant komposto krūvos kiekvieni metai auginame moliūgus, o per rudenėlio šventę- visas kolektyvas gardžiai valgome moliūgų sriubą.  

 

Taip ugdytiniai žingsnis po žingsnio susipažįsta su vaisių, daržovių auginimo keliu iki mūsų stalo.

Mūsų darželio deleguoti darbuotojai dalyvavo konferencijoje „Ekologiškos mitybos skatinimas ikimokyklinio ugdymo įstaigose: svarba ir sėkmės istorijos“

Konferencijoje dalyviai dalijosi žiniomis ir patirtimi apie sveiką gyvenseną, tvarią mitybą bei aplinkai draugiškus sprendimus. Renginyje dalyvavo įvairių sričių specialistai, kurie pristatė pranešimus apie sveikos mitybos naudą, ekologinės žemdirbystės principus ir produktų tiekimo grandinė.

Taip pat galėjo praktiškai susipažinti su ekologiniais produktais bei jų gaminimo procesu. Buvo organizuojamos degustacijos ir diskusijos, kuriose akcentuota, kaip svarbu rinktis kokybišką, vietinę ir sezoninę produkciją. 

Sveika ir subalansuota mityba:

  • Mitybos balansavimas: Užtikrinama, kad vaikai gautų visų reikalingų maistinių medžiagų – baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų ir mineralų.
  • Natūralūs ingredientai: Stengiamasi išvengti perdirbtų maisto produktų, cukraus pertekliaus, dirbtinių priedų ir konservantų.

Nauda:

 Sveikesnis maistas gerina vaikų sveikatą, mažina ligų riziką ir stiprina imuninę sistemą. Vaikai mokosi sveikos mitybos įpročių, kurie gali išlikti visą gyvenimą.

Mūsų Partneriai:

  • ŽŪKB „BIO LEUA“
  • UAB „Du Medu”
  • AB „Žemaitijos pienas”
  • ŽŪB „Anykščių vaismedžiai”
  • Ūkininkas Juozas Petraitis